SEO, je hebt het vast al vaker voorbij zien komen. Wanneer SEO goed wordt ingezet kan het een waardevolle manier zijn om meer verkeer naar je website te trekken. Vaak zien we dat SEO pas na de lancering van de website wordt geïntegreerd. Maar waarom nemen we dit niet mee in het webdesign? Precies, dit is een kans die je niet kan laten liggen.
Er is gewerkt om het SEO te integreren in de webontwikkelings- en ontwerpprocessen fase. Op deze manier zorgen we ervoor dat elke nieuwe website de beste kans heeft om goed te scoren als het aankomt op organisch zoeken. Dit kan alleen gebeuren als er in elke fase van het proces rekening wordt gehouden met SEO. Van de eerste opzet tot de kopieer- en beeldoptimalisatie van de pagina, en er is ook genoeg te doen na de lancering. Ons proces houdt rekening met alle essentiële ‘off-page’ en ‘on-page’ SEO-elementen om ervoor te zorgen dat de autoriteit van de website of het eCommerce platform niet lijdt als gevolg van een re-design of volledige nieuwe website, en in de meeste gevallen zullen we streven om de domainrank (autoriteit van de website) van de oude website te overtreffen.
Wat is SEO?
Voordat we verder ingaan op de integratie van SEO in het webdesign is het misschien goed om eerst te ontdekken wat SEO is. Voor iedereen die niet bekend is met SEO, staat het simpel gezegd voor ‘zoekmachineoptimalisatie’. Het is dé manier om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het websiteverkeer via zoekmachines te verhogen. Met SEO kun je ook jouw merkbekendheid verbeteren door middel van niet-betaalde (ook bekend als “organische”) zoekresultaten van zoekmachines.
Waarom uw website zoekmachineoptimalisatie nodig heeft.
Hoewel SEO zich richt op het verbeteren van uw ‘organische’ rankings (onder de advertenties), is er eigenlijk veel werk dat achter de schermen kan worden gedaan om de zichtbaarheid van jouw website of webshop te verbeteren. Helaas gaat het niet vanzelf, dat zou te makkelijk zijn. Er zijn verschillende pijlers die hieraan bijdragen. Contentmarketing kan bijvoorbeeld ingezet worden om relevante links van externe sites te verkrijgen. Op deze manier ziet Google dat de website gerespecteerd wordt in het vakgebied waarin de website actief is.

Dus waarom is SEO belangrijk voor jouw website?
- Sterke SEO betekent een betere gebruikerservaring. Hoewel gebruikerservaring essentieel is voor de meeste producten die wij ontwikkelen, zorgt SEO er in dit geval voor dat UX (user experience) een stap verder gaat. De algoritmen van Google hebben zelfs geleerd hoe ze een ‘slechte’ gebruikerservaring kunnen interpreteren, en een positieve gebruikerservaring is een cruciaal element geworden voor het succes van een website bij organisch zoeken.
- Meer klikken en conversies. In de meeste gevallen genereer je meer relevant verkeer van een hooggeplaatste organische vermelding dan van een hooggeplaatste betaalde advertentie. Onderzoek toont aan dat 70% tot 80% van de gebruikers zich uitsluitend richt op organische resultaten en betaalde vermeldingen negeert. Bovendien levert ongeveer 28% van die zoekopdrachten een conversie op, wat resulteert in een aankoop.
- SEO is duurzaam. Organisch zoeken is een van de weinige online marketingkanalen die, mits correct opgezet en onderhouden, in de loop van de tijd voordelig kunnen blijven. Door de tijd heen creëert dit waarde en “gratis” verkeer, in tegen stelling tot de advertentie die betaald moeten blijven worden om zichtbaar te zijn.
- SEO helpt Google jouw inhoud te vinden en te begrijpen. Door de inhoud van een website te optimaliseren via SEO-methoden, help je vooral grote zoekmachines, zoals Google, jouw site beter te begrijpen. Hoewel zoekmachines zeker slimmer worden, hebben ze nog steeds onze hulp nodig.
- Door de website te optimaliseren, krijg je duidelijkere signalen van zoekmachines, zodat de inhoud correct kan worden geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten.
Ons proces.
Dus hoe pakken wij dit aan? Door middel van 6 stappen zijn wij ervan overtuigd dat SEO ook voor jou website of webshop van toegevoegde waarde zal zijn en blijven. We vertellen je er graag meer over.
- Kick-off
Voor en tijdens onze kennismaking verzamelen we alle cruciale informatie om jouw nieuwe site te optimaliseren en zo de gewenste doelgroep aan te trekken. Wij zijn van mening dat het verhogen van het verkeer omwille van het doel zinloos is, vooral als gebruikers onmiddellijk bouncen. Het is belangrijk om de juiste gebruikers aan te trekken die zich bezighouden met jouw merk en producten/diensten en uiteindelijk een conversie genereren. Dit kan bijvoorbeeld een aankoop zijn van een product, een verzonden contactformulier of een inschrijving voor een nieuwsbrief. Hoe meer we over jou en jouw merk weten, hoe nauwkeuriger wij de website als geheel kunnen optimaliseren.
- Content controle
Heb je al Google Analytics? Top. Zodra we toegang hebben tot Google Analytics/Search Console, kunnen we beoordelen welke pagina’s op jouw website het belangrijkst zijn. Dit proces omvat het inventariseren welke pagina’s de sterkste backlinks hebben en welke essentieel zijn voor het genereren van verkeer. Door middel van deze informatie kunnen we eenvoudig prioriteitspagina’s bepalen die moeten worden onderhouden in de lay-out van de nieuwe website.
- Trefwoord- en concurrentonderzoek
Voordat we SEO kunnen implementeren, moeten we goed onderzoek doen. Onderzoek is cruciaal voor elke SEO-campagne om ervoor te zorgen dat er inzicht is in de gewenste markt. Het is belangrijk om volledig inzicht te krijgen hoe de potentiële klanten naar het aanbod en merk zoeken. Via deze weg zorgen we ervoor dat de website en de inhoud ervan worden geoptimaliseerd. Door middel van dit onderzoek kijken we naar hoe jouw concurrenten hoge rankings behalen; onze lessen hiervan zullen van invloed zijn op de algehele strategie voor jouw website.
Hoewel veel van deze informatie over jouw merk voor iemand ‘binnen’ het bedrijf duidelijk kan zijn, hebben potentiële klanten wellicht opheldering nodig over bepaalde onderdelen van het aanbod.
- Contentoptimalisatie
Nadat we hebben beoordeeld welke zoekwoorden het meeste relevante verkeer opleveren, werken we samen om de nieuwe pagina-inhoud te optimaliseren. We zullen in de samenwerking de pagina’s ook voorzien van SEO-vriendelijke metatags die Google helpen de belangrijkste pagina’s te begrijpen.
- Omleidingsstrategie
Bij elke succesvolle sitemigratie moet er een solide omleidingsstrategie zijn. Hier wordt al de oude inhoud afgestemd op de nieuwe inhoud, om ervoor te zorgen dat de autoriteit van de oude site wordt overgedragen aan de nieuwe, en zodat Google begrijpt dat de nieuwe inhoud een nieuwe plek heeft gekregen. Dit doen we aan de hand van een 301 overzicht. Een cruciaal onderdeel voor de lancering van een website.
- Na lancering
Nadat een website live is gegaan, creëren we een nulmeting. We zijn van start en kunnen aan de hand van deze informatie kijken naar het komende proces. Dankzij de maandelijkse rapportages zullen we het verkeer op de website blijven meten en met deze analyses beslissingen kunnen nemen op strategisch niveau. Welke pagina’s converteren het beste en zijn er wellicht pagina’s die onze aandacht extra nodig hebben? Met behulp van deze informatie schaven we de SEO inzet maandelijks bij, zo zorgen we ervoor dat de campagnes optimaal blijven functioneren.
Succesvol met SEO
SEO kan enorm succesvol zijn voor jouw bedrijf als het vanaf het begin goed wordt uitgevoerd. Hoe nauwer we kunnen samenwerken met onze klanten, hoe succesvoller onze SEO-inspanningen zullen zijn. We kijken ernaar uit om te horen hoe jij de zichtbaarheid van jouw website in 2021 wilt vergroten, en om binnenkort samen met je te werken!